Banner
Zelená v Praze i pro bytové domy

Zelená v Praze i pro bytové domy

Celkem bude letos v programu k dispozici zhruba 1,1 miliardy korun, z toho 600 miliónů by mělo jít na rodinné domy a půl miliardy na bytové domy, řekl v rozhovoru s ČTK ministr Richard Brabec (ANO). Ministerstvo a Státní fond životního prostředí vyhlásí program začátkem dubna, žádosti začne fond přijímat o měsíc a půl později.

Ministerstvo chystá v „zelených“ dotacích velké změny. Brabec slibuje, že NZÚ bude rychlejší, jednodušší a zaměří se na širší rozsah opatření než dosud. Na konci března bude o NZÚ jednat vláda, bližší podmínky oznámí ministr 31. března.

Obyvatelé bytových domů ve zbytku republiky mohou využít Integrovaného regionálního operačního programu, který spadá pod ministerstvo pro místní rozvoj. Tam je do roku 2020 připraveno 17 miliard korun.

V materiálu o NZÚ se předpokládá, že do dvou let by měl objem dotací narůst na sedm miliard korun. „Je to predikce, která vychází z ceny a množství prodaných emisních povolenek. Očekává se v dalších letech, že se bude povolenek v aukcích prodávat víc a bude vyšší cena. Tato kombinace by mohla směřovat ve finále k tomu, že v dalších letech by mohlo být peněz víc, až k pěti miliardám ročně,“ řekl Brabec.

Tento rok je podle něj peněz nejméně, což kritizují i někteří odborníci. Brabec ale tvrdí, že další stovky miliónů korun možná přibudou.

Materiál počítá také s upravením pravidel pro dotace na rodinné domy. Podle Brabce budou dotace na širší okruh opatření, která se v minulosti samostatně nemohla provádět, jako výměna oken nebo fasády.

„Chceme, aby stát dal dotaci a byl schopen garantovat, že dotace bude pro větší okruh žadatelů i v dalších letech. Takhle to mají Němci, když se hlásí do programu, tak vědí, že se to v třech čtyřech letech nezmění,“ řekl Brabec. V Česku se podle něj šlo z extrému do extrému.

zpráva ČTK

SP PROJEKT s.r.o. © 2013
(c) 2013, Jan Slabý - IT market All rights reserved. Partnerské weby